Grelos i Navizas


Pertanyents a la família de les crucíferes, els grelos són unes hortalisses que fins no fa gaire temps es consumien només a Galícia, on n’ha estat un menjar habitual, i s'empren per cuinar el brou gallec i el lacon amb grelos. Si els coneixem i els cuinem a Catalunya és gràcies als restauradors gallecs que s’han instal·lat aquí i els han popula-ritzat entre nosaltres.

La família de les crucíferes té 3 classes del gènere Brassica. La varietat que ens importa és la rapa, a la que pertanyen grelos i nabizas.

Els grelos són les fulles que neixen a l’extrem superior del nap, on hi apareixeran després les flors. La seva aparença és la d'una tija més o menys gruixuda i només és comestible mentre està tendre. Quan la flor està desenvolupada els grelos s'endureixen i ja no és possible el seu consum, ja que per molt que es coguin no s’estoven mai.

Algunes persones confonen els grelos i las nabizas i potser amb raó, ja que ambdós productes són les mateixes fulles del nap, però recollides en èpoques distintes de la seva floració. Mentre las nabizas són les primeres fulles que treuen el nas (els mesos d’octubre i novembre), i per tant són més tendres, els grelos es recullen en el moment immediat previ a la floració, ja més entrat l’hivern.

Consells per a la seva compra: Al comprar-los, hem de tenir en compte el mateix que si compréssim espinacs: fulles verdes, llises, brillants i sense taques. Si tot i així dubtem li donarem un tall transversal al seu extrem: si el centre està molt blanc és que ja no és comestible.

Té un sabor molt peculiar i amb un punt amarg molt singular i atractiu per a alguns plats. A part del caldo gallec i del lacon amb grelos els podem guisar, coure’ls amb truita o presentar-los crus en amanides (millor les nabizas en aquest cas). De fet, tant grelos com nabizas permeten els mateixos cuinats que els espinacs amb la diferència que si els guisem, abans els haurem d’escaldar en aigua bullent durant uns minuts per resta’ls-hi amargor.

LACON AMB GRELOS (plat de la cuina gallega)

[Ingredients per a 6 persones: 1 Kg. de lacon, 250 gr. de careta de porc i 250 gr. d'orella, també de porc (aquests tres ingredients els comprarem salats). 6 xoriços gallecs o d’un altra varietat que us agradin (uns 600 gr.), 1¼ Kg. de grelos, 1 patata mitjana per comensal.]

Temps: 3h.

*Posarem a dessalar els ingredients carnis en aigua freda fins a cobrir-los durant 36-48 hores.
*Passat aquest temps posarem a coure els ingredients carnis amb aigua neta, i ho deixarem coure lentament durant al menys 3 hores. Si cal ho salarem gairebé al final.
*Quan aquests ingredients estiguin ben cuits els traurem, els tallarem a trossos regulars i els mantindrem calents amb una mica de brou de la cocció.
*Seleccionarem els grelos i tallats a trossos els submergirem durant cinc minuts en aigua bullent. Els escorrerem bé.
*Finalment, en el brou restant de cuinar les carns hi courem els grelos, els xoriços i en últim lloc, i un cop pelades, les patates senceres.
*A l'hora de servir podem servir-ho com a caldo d’olla o bé servir-ho sense suc (que no llençarem, per suposat) posant els grelos en una safata, a sobre les carns, i pels costats les patates i els xoriços.

NOTES.
–Aquest és un plat típic de la cuina gallega, dens i fort com la majoria d’escudelles, en el qual els ingredients principals són, com ja hem vist, el lacon –que és el bracet del porc– i els grelos, que podem substituir per nabizas, més tendres que els anteriors i amb el gust un punt més suau, tot i procedir de la mateixa planta, el nap.
–Els grelos es poden fer saltats amb all i cansalada, convertir-los en puré o en truita, guisar-los amb llegums o coure’ls amb patates, com qualsevol altra verdura.
Aquesta informacio esta treta de www.gustperlacuina.com moltes gracies. Espero no tenir mes vegades el dubte entre grelos i navizas.